Yetişkinlik döneminde yaşanılan zorlukların, yapılan tercihlerin, kurulan ilişkilerin temeli çocukluk döneminde atılır. Bu sebeple sağlıklı ve sevgi dolu bir ortamda geçirilen çocukluk dönemi; gelecekte daha mutlu bir hayata, tatmin edici ilişkilere, başarılı bir iş hayatına sahip olmayı kolaylaştıran bir faktör olarak kabul edilebilir.
Çocuklar da yetişkinler gibi zorlu yaşamsal olaylardan olumsuz yönde etkilenirler. Anne baba arasındaki çatışma, boşanma, aile içi şiddet, duygusal, fiziksel ya da cinsel istismar, bir yakının kaybı, okula başlama, kardeşin dünyaya gelmesi gibi yaşamsal olaylar, çocuğun ruhsal dünyasında, geleceğe taşınabilecek izler bırakabilir. Çocuk yaşadığı bu zorlukları; dikkat sorunları, hiperaktivite, alt ıslatma, tırnak yeme, okul başarısızlığı, öfke, dürtüsellik, yeme ve uyku sorunları gibi farklı yollarla ifade etmektedir.
Çocuklarla yapılan psikoterapide hedef; çocuğun iç dünyasında yaşadığı sıkıntıları ve ihtiyaçlarını anlamak, bu sıkıntıları ortadan kaldırmanın yollarını aramak ve çocuğun yaşadığı sıkıntılar karşısında daha etkin bir şekilde baş edebilmesine yardımcı olmaktır. Çocuklar, iç dünyalarında yaşadıkları zorlukları, bilinçdışı korku ve kaygılarını kolaylıkla oyun içerisinde gösterdikleri için, çocuğu oyun içerisinde gözlemlemek psikoterapi sürecinde beklenen hedeflere ulaşmayı kolaylaştırır.
Çocuklarla yönelik verilen psikoterapi hizmeti 0-12 yaş aralığını kapsamaktadır. Seanslar 45 dakika sürmekle birlikte; en az haftada bir kez olacak şekilde düzenlenmektedir. Süreçte anne baba ve gerek görülürse okuldaki öğretmenler ile yapılacak işbirliği önemli bir yer tutar. Bu sebeple psikoterapi sürecinde anne baba ile de görüşmeler yapılmaktadır. Ayrıca anne baba, çocuğa yaşadığı zorluklar için yardım edebilmek konusunda genellikle çaresiz hissedebilmektedir. Anne babaya; çocuğun gelişimsel dönem özellikleri, farklı gelişimsel dönemlerde yaşayabileceği olası zorluklar ve bu zorluklar karşısında nasıl bir tutum sergilemeleri gerektiği gibi konularda verilen pedagojik rehberlik, çocuğun şu anda yaşadığı ve gelecekte yaşayabileceği zorluklar ile daha kolay baş edebilmesinde aileye yardımcı olacaktır.
Bir seans kaç dakikadır?
Merkezimizdeki çocuk psikoterapi seansları 45 dakika sürmektedir. Aile görüşmeleri 75 dakikaya kadar uzayabilmektedir.
Ne sıklıkla gelmemiz gerekiyor?
Çocuklarla terapötik bir çalışma yapılabilmesi için haftada en az bir kez olacak şekilde görüşmek verimli olmaktadır..
Eşimin de gelmesi gerekiyor mu? / Çocuk gelecek mi? / Kardeşini getirebilir miyiz?
İlk görüşmeye anne-baba-çocuk olarak katılmak gereklidir. (Özel durumlar telefon görüşmesinde iletilebilir.) Görüşmeye kardeşler dahil olmaz. Sonraki seanslara çocuk ile bireysel olarak devam edilir, süreç boyunca belli aralıklarla yeniden aile görüşmeleri planlanır.
Kaç seans gelmemiz gerekiyor?
Çocuk psikoterapi süreci (aile görüşmesi, değerlendirme ve geribildirim olmak üzere) 3 seanslık bir değerlendirme ile başlar. Bazı sorunların çözümü için bu süreçteki danışmanlık yeterli olmaktadır. Diğer durumlarda, çocuk ile bireysel psikoterapi seanslarına devam edilebilir ya da durumla ilgili gerekli yerlere yönlendirmesi yapılır.
Online terapi uygulanıyor mu?
Seanslar merkezimizde yüz yüze görüşmeler şeklinde ilerlemektedir. Ancak, istisnai durumlarda kişinin özelinde değerlendirme yapılarak görüntülü online seanslar ile ebeveyn danışmanlığı verilebilir.
Çalıştığımız Alanlar (Çocuk)
● Travmatik bir olay ardından yaşanan sorunlar
● Okulla ilgili uyum sorunları
● Sosyal ilişkilerdeki problemler
● Boşanma ile ilgili yaşanan sorunlar
● Kardeş kıskançlığı
● Korkular, fobiler
● Tuvaletle ilgili yaşanan sıkıntılar
● Uyku sorunları
● Kaygı bozuklukları
● Hiperaktivite – Dürtüsellik
● Dikkat eksikliği
● Saldırganlık/Öfke
● Depresyon
● Özgüven sorunları
Online Kayıt Formu
Bilgilerinizi giriş yaparak sistemimize online kayıt olabilir. Uzmanlarımız tarafından incelendikten hemen sonra sizinle iletişime geçilecektir.