Güven ve Tutarlılık İhtiyacı

Akademik bir araştırma yaparken verilerin geçerlilik ve güvenilirliğinin olması, analize başlamak için en önemli ve ilk koşul olur. Çalışmanın gidişatı ve sonuçlarındaki tutarlılık çalışmanın gücünü artırır. Aynı zamanda araştırmacıdan çalışmasını tarafsız bir şekilde ve güven ışığında yapması beklenir. Bu dursun burada.

Bir bebek büyürken ebeveyninden ya da bakım vereninden temel gereksinimlerinin karşılanmasını beklerken aynı zamanda bazı temel psikolojik ihtiyaçlarının da sağlanmasını bekler. Alacağı tutarlı ilgi, tutarlı davranışlar, güvenilir bir sıcaklık, güvenebileceği insanlar ve bu insanların davranışlarını az çok kestirebilmek sağlıklı bir çocukluk ve yetişkinlik yaşamasında oldukça büyük rol oynar. Bu da dursun burada. 

İllüstrayon: Laue Lamb
İllüstrasyon: Laue Lamb

Stolorow ve Atwood (1992) öznelerarası sistem teorisinde, bireyin psikolojik durumunun ve deneyiminin içinde bulunduğu ilişkisel sistem ve çevreden etkilendiğini öne sürer. Yani insan içinde yaşadığı aileden, toplumdan, şehirden ve nihayetinde ülkeden etkilenen bir varlıktır. Dış dünyada yaşanan durumlar iç gerçekliğimizde yankı uyandırır. Tutarsızlık, güvensizlik ve geçersizlik nasıl bir bilimsel çalışmayı, bebeğin gelişimini, yetişkin hayatını, ekonomiyi, seçimleri, yatırımları etkiliyor ve dalgalandırıyorsa aynı etki iç dünyamızda kat be kat fırtınalar kopartabilir. Her ne kadar her bireyin kendine özgü biricik bir iç dünyası, çatışmaları, hayalleri, hazları, korkuları, kaygıları, endişeleri, üzüntüleri, mutlulukları veya heyecanları varsa bunların her birinin şekillenmesinde yine içinde yaşadığı aile, toplum ve ülke oldukça önemli rol oynar.

Birleşmiş Milletler’in 2020 Dünya Mutluluk Raporu’na göre en mutlu ülkeler arasında kuzeyli ülkelere (Finlandiya, Danimarka, İsveç, İzlanda, Norveç,) ek olarak İsviçre, Hollanda, Kanada ve Avusturalya gibi gelişmiş ülkeler yer almış. Bu ülkelerde yaşayan insanların mutluluğunu belirleyen etmenler olarak da iyi işleyen bir demokrasi, içinde yaşadığı topluma güvenmek, hükümete güvenmek, düşük suç ve yolsuzluk seviyeleri, bireyin kendini özgür hissetmesi, özgür basın, etkili ve cömert sosyal yardımlar gösterilmiş. Türkiye ise 2020 yılında dört sıra gerileyerek 156 ülke arasında 93. olmuş…

Daha güvenli, tutarlı ve inanılır bir ülkeye ve iç dünyaya ulaşmak dileklerimle.

Klinik Psikolog İrem Semerci

* https://www.monagelisim.com/uzman-ekibimiz/irem-semerci/

Kaynakça: 

Birleşmiş Milletler- Dünya Mutluluk Raporu, 2020

Stolorow, R. and Atwood, G. (1992) Contexts of Being: The Intersubjective Foundations of Psychological Life. Hillsdale, NJ: The Analytic Press.