Psikoterapiye başvurmak isteyen kişilerin en çok merak ettiği konuların başında terapinin ne kadar sürmesi gerektiği ve sıklığı gelir. Henüz ilk adımı atmadan önce veya başladıktan hemen sonra zihninizden bu düşünceler geçebilir: “kaç hafta/ay sürecek? her hafta gitmem gerekir mi? yıllarca terapiye mi gideceğim?”
Öncelikle psikoterapi, başlangıcı olduğu gibi sonlandırma süreci de olan bir çalışmadır. Terapinin sonlandırılması kendi içinde bir zaman alır ve bu kapanışı layığıyla yapmak, o zamana kadar yapılan çalışmayı pekiştirici bir güce sahiptir. Elbette bu sonlandırmaya ne zaman ve nasıl karar verildiği danışan özelinde farklılık gösterir. Bu yüzden, henüz çalışmaya yeni başladığımız dönemde buna bir süre biçmek ve bir sınırlama getirmek uygun ve mümkün değildir. Kişinin psikoterapiden yarar sağladığını hissetmesi, motivasyonuna, düzenli devam etmesine, geliş sebebinin niteliğine ve bu sorunu besleyen ve öngörülemeyen yeni yaşamsal olayların ortaya çıkıp çıkmamasına göre değişkenlik gösterebilir.
Psikoterapiyi sonlandırmaya nasıl karar verilir?
Süreci sonlandırma kararı alınırken baz alınacak olan kriter, kişinin tamamen sorunsuz, kusursuz bir ruhsallığa kavuşmuş olması değildir. Böyle bir hedefin gerçeklikle örtüşmediğini de söylemeliyiz. İnsanın kendiyle ilgili üzerine çalışabileceği alanlar hiçbir zaman tam olarak bitmez. Birey, zaman içerisinde değiştikçe, çalışmak, derinleşmek isteyeceği alanlar da başkalaşacaktır. O halde, bir süreci sonlandırırken asıl mühim olan, kişinin o sürece ilk başvurduğunda mevcut olan şikayetlerinde katedilen yoldur. Bu anlamda yeterince tatmin hissedilen noktada, terapist ve danışan bu konu hakkında konuşarak değerlendirmelerini yapar; ve bir sonlandırma tarihi üzerine anlaşabilirler. Sonlandırma konusunda belirleyici olan bir diğer faktör de kişinin bu çalışmada ne kadar derinleşmek istediğiyle ilgili olabilir.
Bazı kişiler için güncel birtakım konuları çözümlediğini ve dönüşüm sağlayabildiğini hissetmek yeterliyken, bazıları ise temelde yatan mekanizmaları keşfetme ve derinlemesine işleme ihtiyacındadır. Psikoterapistin çalışma yaklaşımında bağlı olduğu ekol de, sürecin doğasını, kullanılan araçları ve süresini etkileyen faktörlerdendir. Tüm bireysel farklılıklar göz önüne alındığında, psikoterapinin süresi ay veya yıl birimiyle ölçülebilecek geniş bir skalada değişkenlik gösterir.
Her zaman ideal ve tarihi belirlenmiş bir sonlandırma yapmak elbette mümkün olmayacaktır. Danışan bir noktada psikoterapiyi bırakmak istediğinde, psikoterapist kendi değerlendirmesini yapar ve buna göre kişiye uygun geri bildirimi verir. Psikoterapist, uzman olarak gerekli yönlendirmeyi yapmakla yükümlüdür, ancak bunu dikkate alıp almamak, süreci uygun olan vakitten erken bir zamanda sonlandırmak danışanın kendi kararı ve sorumluluğundadır.
Uzm. Psk. Duygu Karaer
*Psikoterapist seçerken nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında yazımıza ulaşmak için:
https://www.monagelisim.com/genel/psikoterapist-secerken-nelere-dikkat-edilmeli/
*Bireysel danışmanlık hakkında sık sorulanlar ve yanıtlara ulaşmak için:
https://www.monagelisim.com/calisma-alanlarimiz/bireysel-danismanlik/
*Tüm psikoterapi uygulamaları hakkında sık sorulan sorulara yanıtlarımız için ‘Çalışma Alanlarımız’ başlığını ziyaret edebilirsiniz.